Култура
 • ВРЕДНОСТА НА СПОМЕНИТЕ И НЕДОРАЗБИРАЊЕТО

  (Кон претставата „Поткровје“, по драмскиот текст „Цена“ на Артур Милер во продукција и режија на Александар Ивановски во копродукција со Македонскиот народен театар од Скопје. Главни улоги: Томислав Давидовски, Хари Михајловски, Елена Кузманов, Горан Ников) Двоактната пиеса на Артур Милер е напишана во далечната 1967 година, веднаш по неговите големи пиеси со кои стекнува светска…

  Continue Reading ...
 • ОБЛАК ЧИСТА АКТЕРСКА ИГРА

  (Кон претставата „Бура и продор“ по концепт и режија на Теа Беговска, а во продукција на Интернационалниот театарски фестивал „Скупи“. Главни улоги: Илин Јовановски, Дениз Рустеми, Бојан Лазаров, Миа Кантарџиева Петровска, Тодор Стојковски, Дин Ибрахим) Најпознатата сентенца на Питер Брук во неговото капитално теоретско дело „Празен простор“ вели: „Можам да земам кој било празен простор…

  Continue Reading ...
 • ТРАУМАТА И МЕТАБОЛИТИЧКИОТ АПСОЛУТИЗАМ

  (Кон претставата „Лимениот барабан“ по романот на Гинтер Грас, во адаптација и режија на Васил Христов, а во продукција на Југословенскиот драмски театар од Белград, Србија. Главни улоги: Миодраг Драгиќевиќ, Јована Беловиќ, Марко Јанкетиќ, Јоаким Тасиќ, Ива Манојловиќ) Гинтер Грас е круцијален книжевник кој во својата проза ја преврти ракавицата на политичките „реформатори“ и на…

  Continue Reading ...
 • ЦИКЛИЧНАТА ПАТЕКА НА ЗАБОРАВЕНАТА ИСТОРИЈА

  (Кон претставата „Развојниот пат на Боро шивачот“ од Алексаднар Поповиќ во режија на Егон Савин и во продукција на Југословенскиот драмски театар од Белград, Србија. Главни улоги: Ненад Јездиќ, Радован Вујовиќ, Ирфан Менсур, Бранислав Лечиќ, Небојша Миловановиќ) Необичноста на драмскиот автор Александар Поповиќ лежи во чудните дијалошки лупинзи кои само тангенцијално го допираат апсурдизмот од шеесеттите…

  Continue Reading ...
 • ГРЕВОТ И ФАНТАЗМИТЕ

  (Кон претставата „Нора“ од Хенрик Ибзен во режија на Нела Витошевиќ и во продукција на Градскиот театар од Љубљана, Словенија. Главни улоги: Ајда Смрекар, Матеј Пуц, Јернеј Гашперин, Нина Раковец, Јуриј Древеншек.) Дали Ибзеновата Нора е феминистички апстракт или нејзиниот проблем е институционален кога е во прашање бракот? Ова прашање лебди во воздухот, но сепак…

  Continue Reading ...
 • ГУСТИОТ МРАК НА АДОТ

  (Кон претставата „Орфеј“ во драматуршка обработка на Матиц Старина, а во режија на Јернеј Лоренци и во продукција на Народниот театар „Иван Вазов“ од Софија, Бугарија. Главни улоги: Дејан Донков, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Александра Василева, Дарин Ангелов и др.) Еден од најинтересните податоци за Орфеј, човекот чија музика била волшепство е дека неговата етимологија…

  Continue Reading ...
 • Демоните на архаиката и проклетството на емиграцијата

  (Кон претставта „Збогум Линдита“ по концепт и  режија на Марио Бануши, а во изведба на Националниот театар на Грција од Атина. Главни улоги: Марио Бануши, Бабис Галијацатос, Александа Хасани, Ерифили Кицоглу, Катерина Кристо и други) Големиот американски писател Џон Штајнбек во една прилика рекол: „Збогувањето има сладок звук на неподготвеност. Збогум е краток и последен,…

  Continue Reading ...
 • Важна студија за преводите на македонската литература во странство

  (Кон студијата „Сите драјвери вклучени“  во издание на издавачката куќа „Готен“, Скопје, 2021) Книжевноста не е само дел од интелектуалното живеење на една земја. Таа е многу важна врска со светот, најмногу поради нејзината сублиматност и поради цивилизациското искуство на една земја што се содржи во стиловите и начините на мислење на нејзините автори. Преводите…

  Continue Reading ...
 • НЕ МУ СЕ СМЕЕ, МУ СЕ ПЛАЧЕ

  (Кон претставата „Младоста последна умира“, авторски проект на независната трупа „Пресврт“ вообличен како текст на Ева Камчевска во продукција на Петар Антевски и во колективна режија. Главни улоги: Никола Ристески, Јанка Лефкова, Лазар Христов, Ангела Стојановска) Повеќе од индикативна е состојбата на младите театарски иметници во нашата држава. Создавајќи критична маса, младите актери, режисери, драматичари,…

  Continue Reading ...
 • ИЛУЗИЈАТА И ЗАБРЗУВАЊЕТО

  (Кон „(Пра)Фауст“ на Ј.В. Гете во режија на Борис Лијешевиќ, а во изведба на Белградскиот драмски театар од Белград, Србија. Главни улоги: Светозар Цветковиќ, Озрен Грабариќ, Мирјана Карановиќ, Ива Илинчиќ, Даниел Сич и други) „(Пра)Фауст“ или „УрФауст“ на Јохан Вофганг Гете е создаден меѓу 1772 и 1775 година во дваесет и две сцени, две во…

  Continue Reading ...