Култура

Откриена нова подводна пештера на Матка

 

Македонските нуркачи предводени од спелео-нуркачкиот клуб „Врело“ и нуркачкиот клуб „Акватек” пронајдоа нова подводна пештера во езерото Матка.

За време на изведување редовни активности во езерото и пештерата Врело, домашните нуркачи го забележале влезот од новата подводна пештера и решиле да го истражат пределот во кој се наоѓа. Влезот не се забележува лесно бидејќи е премногу скриен во околниот карпест предел и е многу тежок за влегување бидејќи отворот за влез е премногу тесен, се посочува во информацијата од спелео-нуркачкиот клуб „Врело“ и нуркачкиот клуб „Акватек”. И покрај тешкиот пристап успеавме да го совладаме и да влеземе во подводната пештера каде што се отвора голема галерија која се двои во два правци, односно два канали, изјави Гоце Димитриевски, сертифициран пештерски нуркач од Врело.

Нуркачите претпоставуваат дека постои меѓусебна поврзаност со Врело, поради непосредната близина на двете подводни пештери. Тие сметаат дека некој од внатрешните канали кои ги забележале при експедицијата е можно да водат токму до некоја од галериите на Врело. Во галеријата бил забележаан многу жив свет и подводна флора, што само  налага натамошно истражување и документирање, изјавил Даниел Атанасовски, сертифициран инструктор по нуркање од клубот „Акватек“. Домашните нуркачи, ќе подготват нова експедиција во која систематски ќе ја истражат структурата на формации и ќе документираат се што ќе пронајдат во новооткриената пештера.

Подводните пештери претставуваат природно богатство и привлекуваат како домашни така и странски посетители, а воедно носат и големи научно-истражувачки резултати и сознанија. Подводните пештери се често извори на чиста вода, којашто претставува само 2.5 проценти од вкупната водна површина на Земјата. Затоа водата во новата пештера ќе биде дополнително истражувана со натамошните експедиции на нуркачите од „Акватек“ и од „Врело“, се наведува во информацијата.

Слични статии