Култура

Почина славниот колумбиски сликар и скулптор, Фернандо Ботеро

Познатиот колумбиски сликар и скулптор, Фернандо Ботеро, почина на 91 годишна возраст во неговиот дом во Монако. Ботеро е еден од најпознатите уметници во Латинска Америка и според неговата ќерка Лина Ботеро, нејзиниот татко боледувал од компликации од пневмонија и починал во својот дом во Монако.

Во своите слики и скулптури, Ботеро често прикажува заоблени, чудни фигури кои се потсмеваат на високата класа на неговата родна Колумбија. Роден во Меделин, тој бил син на трговски патник и шивачка и како мал имал желба да биде матадор. Поголемиот дел од својот живот го поминал живеејќи во Европа и САД, но често се враќал во Колумбија за инспирација. Неговиот роден град прогласи една недела на жалост во негова чест. Делата на Ботеро се веднаш препознатливи.

Неговите фигури се корпулентни и малку апсурдни. Една слика прикажува римокатолички кардинал кој длабоко спие во целосна свештеничка облека. Друга покажува змија која сака да ја касне главата на жена која позира за семеен портрет и го поттикна терминот „ботеризмо“ за да ги опише сладострасните, речиси стриповски фигури во неговото уметничко дело. Подоцна во својата кариера, Ботеро се сврте кон помрачни теми, како насилството со дрога во Колумбија. За време на концерт на отворено во неговиот роден град Меделин во 1995 година, герилците од Револуционерните вооружени сили на Колумбија, или ФАРК, поставија експлозивна направа под неговата бронзена скулптура „Пахаро“ („Птица“), при што загинаа над 20 луѓе, а 200 беа повредени. Тој наслика и жртви на американско малтретирање во затворот Абу Граиб во Ирак.

„Овие дела се резултат на огорченоста што ја предизвикаа прекршувањата во Ирак кај мене и во остатокот од светот“, рече тој.

Неговите дела се многу популарни, се продаваa за милиони долари и ги красеа големите музеи, како и Шанзелизе во Париз и Парк Авенија во Њујорк, и неговиот роден град Меделин и главниот град Богота, каде што e музејот Ботеро.

Автор: