Култура

Михаил Булгаков – судбина на писател во тоталитарен режим

Михаил Булгаков е роден во Киев пред 130 години, писател со немирен дух, неразбран и непризнат во времето во кое живеел, портпарол на отпорот на репресивниот режим на Сталин и автор на маестралниот роман „Господарот и Маргарита“.

Како момче, тој пораснал во семејна куќа за време на мирното Руско Царство. Неговата мајка, Варвара Михајловна, религиозна и учена жена, поминала време со своите деца читајќи им руски класици. Тогаш Булгаков се заљубил во литературата. На десетгодишна возраст ја напишал првата комедија, во чија изведба учествувале неговите четири сестри и двајца браќа, пред соседите.

Заедно со неговиот татко, кој бил професор на Киевската теолошка академија, Михаил се запознал со религијата, што останал важен елемент во неговата работа до крајот на неговиот живот. Комбинацијата на овие околности го изгради сјајниот ум на еден од најголемите руски писатели на дваесеттиот век.

Репресијата на Сталин кон антисоветските руски уметници станала посилна. Некои биле убиени, други пак биле доведени на работ на егзистенцијата. Булгаков беше меѓу нив.

Под влијание на браќата на неговата мајка, истакнати лекари, Михаил се запишува на медицински студии. Веднаш по избувнувањето на Првата светска војна, Булгаков бил испратен како лекар на фронтот, каде што бил двапати тешко ранет. Своите искуства од бојното поле ги преточил во збирка раскази „Записи на младиот лекар“, што е едно од ретките дела на еден млад писател, објавени за време на неговиот живот.

Во неговите мемоари, неговата прва сопруга, Татјана Николајевна Лапа, го опишала Булгаков како импулсивен човек, кој се згадил од полтроните на тогашните Совети. Во неговите дела, тој отворено ја критикувал советската реалност на комично-сатиричен начин, што го катапултираше на списокот на забранети писатели во Русија.

Репресијата на Сталин кон антисоветските руски уметници станала посилна. Некои биле убиени, други пак биле доведени на работ на егзистенцијата. Булгаков беше меѓу нив.

Во ситуација на безнадежност, тој испраќа писмо до диктаторот во кое бара дозвола за емиграција. Но, Сталин не бил забавен да ги отстранува неистомислениците на таков начин. Тој му дозволил на Булгаков да работи како драматург во Московскиот уметнички театар, но го лишил од правото да поставува свои драми. За да го понижи уште повеќе, на Булгаков му било наредено да напише дело во чест на шеесеттиот роденден на тиранинот. Сталин тогаш ја забранил и оваа работа.

Булгаков починал на 49-годишна возраст. Поради болест, тој не бил во можност да го заврши романот, па писателот ги диктирал последните страници на „Мајсторот и Маргарита“ на неговата сопруга, Елена

Поради последиците од тешките рани на фронтот за време на Првата светска војна, писателот започнал да користи морфиум, на кој често се враќал за време на неговиот живот. Тој создал зависност, која го следела сè до неговата смрт. Во следните години, неговата здравствена состојба се влошила. Откако преживеал тифус, се здобил со заболување на бубрезите. Кон крајот на 1938 година, тој залегнал во кревет.

Благодарение на неговата неисцрпна инспирација, Булгаков напишал повеќе од сто дела, фељтони, раскази и романи. Сепак, тој го напиша своето име на страниците на историјата со романот „Мајсторот и Маргарита“. Ова дело е објавено 26 години по неговата смрт. Дури тогаш режимот на СССР дозволи објавување на романот, но во цензурирано издание. Првата целосна верзија била објавена три години подоцна во Франкфурт.

Јелена Сергејевна, третата сопруга на Булгаов служеше како инспирација за ликот на Маргарита, страсна, храбра и лојална жена

Третата сопруга на Булгаков, Јелена Сергејевна, служеше како инспирација за ликот на Маргарита, страсна, храбра и лојална жена, која се бори за својот сакан, невротичен писател мајстор, кој беше речиси уништен од ситните души и полтрони на московската книжевна сцена. Поради болест, тој не бил во можност да го заврши романот, писателот ги диктирал последните страници на „Мајсторот и Маргарита“ на неговата сопруга. Булгаков починал на 49-годишна возраст. Неговиот гроб бил обележан само десет години подоцна, кога комунистичката влада го дозволила тоа.

„Мајсторот и Маргарита“ е објавена 26 години по неговата смрт, но и тогаш во цензурирано издание. Целосната верзија била објавена три години подоцна во Франкфурт

Писателот, погрешно разбран во времето во кое живеел, забранет поради политиката во неговата родна земја, се приклучил на алејата на великаните кои добиле признание за нивниот културен придонес дури по неговата смрт. Михаил Булгаков ги оставил своите дела во аманет, преку кои и денес живее неговото име. 

Извор: Danas

Автор:

Слични статии