Култура

Пронајден материјал кој ќе ги замени пластичните кеси

Влегувањето и гомилање на пластични отпадоци во нашите океани, денес  е главен но и се поголем проблем. Пластиката го сочинува поголемиот дел од отпадокот пронајден во морињата и ако не се отстрани, таа ќе биде таму со децении, попречувајќи го и загрозувајќи го нормалното живеење на водниот животински свет. Проценките се разликуваат, но повеќе од 100 милиони тони пластика се наоѓа во океаните.

Секоја година се произведуваат милиони тони пластика, а половина од нив се предмети за еднократна употреба што се користат само еднаш, но остануваат во природата стотици години. Затоа, крајно време е човештвото да го реши проблемот со трупање на пластика на целата планета Земја. Се почести се слоганите од типот! Ние можеме да го решиме проблемот со пластиката“ којашто прозвучува како една порака која носи надеж и охрабрување да се работи похрабро и поинтензивно на овој проблем.

А и проблемот е веќе голем, толку колку што ни укажуваат мртвите животни од океаните и морињата, како резултат на проголтана пластика или заробении во неа. Така што решавањето на овој проблем и пронаоѓањето начини за негово решавање стана приоритет број еден. Бидејќи времето на разградување на пластични сламки е 200 години, додека на пластичните шишиња им е потребно 400 години за да ги снема. Затоа, пронаоѓањето на материјал, што ќе биде лесно разградлив и којшто ќе ја замени пластиката, е клучниот услов во успешното решавање на проблемот со загадувањето. Така, Израелката, Шерон Барак, хемиски инженер, пронајде начин да го намали периодот на распаѓање на пластиката од векови во минути. Таа создаде материјал што изгледа и функционира како пластика, но се разградува во вода за неколку минути, не наштетувајќи на природата. 

Таа и нејзиниот тим поминале многу време мешајќи различни компоненти додека конечно не ја пронашле вистинската формула. „Лажната“ пластика што ја создаде Шерон содржи 100 отсто еколошки материјали што лесно се раствораат во вода и стануваат дел од природата. Кесата направена од овој материјал ќе стане дел од океанот за само неколку минути, не претставувајќи закана за морскиот свет, за разлика од обичната пластична кеса. Како што се вели на веб-страницата на тимот, процесот на производство на овој материјал не е комплициран – обичната машина за производство на пластични кеси може да се приспособи за да го произведе овој иновативен материјал за зачувување на океаните. 


Шерон гледа огромен потенцијал во оваа биоразградлива пластична замена. Може да се користи за пакување на храната, производство на шишиња и други цели за кои се користи редовната пластика. Шерон и нејзиниот тим работат напорно за воведување на нивниот пронајдок во светот и веруваат дека масовното производство на еколошки „лажна“ пластика ќе го направи светот подобро место за живеење.

Слични статии