Култура

„Фајненс тинк“: 68 отсто од граѓаните не можат да си дозволат кино или театар еднаш месечно

Дури 59 отсто од граѓаните немаат пари да јадат во ресторан еднаш месечно, 78 отсто немаат пари да си купат парче нова облека или обувки, 68 отсто да посетат кино или театар, а 91 отсто да одат на козметички третман.  Процентот на граѓани кои не можат да си дозволат ништо од горенаведеното изнесува 34 отсто и,  тие не само што се сиромашни, туку и се социјално исклучени, неинтегрирани во општеството.

Ова се разочарувачки податоци од анкетата на Институт „Фајненс тинк“, кои покажуваат дека во земјава крпен живот живее секој трет граѓанин.

За 78 отсто од населението платата или пензијата се основен извор на пари, а другите преживуваат со помош родителите, роднините или со социјална помош. Поради недостиг на средства, 28.4 отсто од граѓаните не успеваат да ги задоволат потребите за храна и сметки во месецот.

Извор: Радио МОФ

Автор:

Слични статии