Хумус – еден од најздравите намази во светот
— 20 март, 2017Некои го нарекуваат паштета, други намаз или макало од леблебии, но во секој случај станува збор за еден од најпознатите специјалитети на Блискиот исток. Хумусот е едно од најпопуларните арапски јадења, коешто по својот вкус и хранливата вредност како и по неговата автентичност е вистинско „чудо“ кое го освојува светот. Основата се прави од наут, таан и маслиново масло, додека останатите состојки се варијабилни, во зависност од вкусовите на конзументите. (сок од лимон, лук, кромид, зачини). Ви препорачуваме рецепт за кој сметаме дека ќе ви се допадне:
Рецепт:
- 200 грама наут
- 60-70 мл. маслиново масло
- 7-8 супени лажици таан
- 1 цеден лимон
- неколку чешниња лук
- средна главица кромид
- куркума (по желба)
- кимион (по желба)
- бибер (по желба)
- црвен пипер по желба
- сол
Наутот се потопува во водa, се остаба да стои најмалку 12 часа. Потоа се процедува и може да го оставите да стои во следните 24 часа за да изрти но не мора. Измиениот и набабрен или изртен наут се вари на не многу јак оган околу 30 минути за да омекнат зрната. Откако наутот е омекнат, водата се отстранува, а омекнатите зрна се префрлаат во блендер или во сецко. Се додаваат и останатите состојки. Комбинацијата и количеството на овие состојки можете да ги смените по ваша желба. Ако содржината е многу густа и не може да се изблендира, внимателно се додава по малку масло или наут, а може и двете. Се става сол и зачини.