Култура

Патека за точаци која свети во ноќта!

Бициклизмот е еден од најважните и најдобри начини како да патувате и притоа да не ја загадувате околината, а благодарејќи на оваа соларна патека за точаци која свети ноќе, станува уште подобар, пишува DivianArts. Светлечката сина патека за точаци , односно лента, се наоѓа во близина на Lidzbark Warmińs на север од Полска, изградена од полскиот технолошки институт “TPA Instytut Badan Technicznych Sp. z o.o.”. Патеката е изградена од синтетички материјал кој може да свети до десет часови, од кога ќе се наполни преку ден од сонцето, 

Иако концептот е инспириран од проектот на холандското студио Roosegaarde “Starry Night”, односно од слична патека за точаци во Холандија, технологијата е сосема поинаква, затоа што во холандската верзија се користат LED диоди, додека оваа патека потполно е зависна од соларната енергија.

А ние сонцето во Македонија го имаме во изобилство, зар не?!tocak

toc2

Автор:

Слични статии