Култура

Изложба на фотографии на Имре Сабо

Во галеријата „Рудиќ“, е поставена изложбата на фотографии, што беше отворена вчера, на српскиот фотограф, Имре Сабо, со наслов, „Цртички на животот“. АСНОМ 74, денеска во 20 часот.
Имре Сабо е роден во 1956 година во Мокрин, место во Кикинда во Северна Војводина. Завршил гимназија во Кикинда, а потоа студирал германски јазик и литература на Филолошкиот факултет во Белград. Со органиозирање на изложби на негови фотографии започнал во 1974 година, а оттогаш учествувал на над 200 изложби во земјата и во странство, на кои има добиено повеќе награди и признанија, од кои реализирал 23 самостојни изложби.
Од 1980 година професионално се занимава со фотографија како фоторепортер, прво во редакцијата на „Илустрована политика“ (до 1989 година), потоа многу кратко во дневниот весник „Политика“, потоа во редакцијата на неделникот „Интервју“ (до есента 1991 година) и во „Нин“ до 1995 година, кога одлучил самостојно да се занимава со применета фотографија. Неговите фотографии беа објавени во многу значајни светски списанија („Стерн“, „Фокус“, „Шпигел“, „Ле монд“, „Тајм“…) и во повеќе југословенски весници, како и во повеќе монографии, каталози и публикации на УЛУПУДС од 1985 година.

– Уметноста на Имре Сабо, преку фотографскиот објектив, прецизно бележи фасцинантни настани, семејна интимност, прекрасни ликови, портрети на познати и непознати личности, градски пејзажи и градски вибрации. Го снима животот. Потоа оние моменти кога животот ни ја покажува својата суровост и нè води по сложени и скриени патеки и заобиколувања. И уште повеќе кога окото на објективот нè носи на „сончевата“ страна, каде што му се предаваме на сјајниот сјај. Фотографијата на Сабо претставува слика на животот. Никогаш не е статична, никогаш не мирува. Човек има впечаток дека танцува, се движи, оживува пред очите. Неговиот запрен момент има приказна, неговиот талент има посебна извонредна смисла да вгради трајна вредност во неговото уметничко творештво, онаа на која ќе се враќаме. Окото на уметникот, преку објективот, прецизно бележи фасцинантни настани во кои, ако повторно ги погледнеме, се откриваат деталите и на фотографијата ѝ даваме нова димензија и нова вредност – истакнува Вера Благојевиќ Угринов за изложбата „Цртички од животот“.
Изложбата на Имре Сабо е потпомогната од српскиот културно-информативен центар „Спона“.

Автор: