Култура

Од вечерва, на МОТ почнуваат претставите во селекција за наградата БИШ

Од вечерва на 48. МОТ, почнуваат претставите за селекција за наградата БИШ, иницијатива која започна минатата година, како дел од заложбите за поддршка и промоција на домашната независна сцена. На отворениот повик, се пријавија 25 театарски претстави од домашната независна продукција, од кои се одберени шест претстави.

Претставата „Вилицата на Ибен Бајерс“ по текст на Филип Грујиќ, во режија на Борис Василески, е првата претстава во официјална селекција за наградата БИШ, а ќе биде изведена вечер во 20 часот на малата сцена на Македонската опера и балет во Скопје, а втората претстава во истата вечер е „Немиот келнер“ закажана за 22:30 во киното Фросина при МКЦ.

„Вилицата на Ибен Бајерс“ сведочи за извонредниот подем и трагичниот пад на Ибен Бајерс, човек обземен од амбиции и заробен од смртоносна привлечност. Така, со возбудлив приказ на ненаситната потрага на еден човек за моќ, оваа претстава навлегува во вистинската приказна за протагонистот, харизматичен индустријалец чиј живот добива судбоносен пресврт кога ќе наиде на моќен напиток. Застрашувачко истражување на човечкиот дух, што ги истакнува опасностите од неконтролираната амбиција и кревкоста на нашето постоење – сплет на хибрис и трагедија, кои даваат одговор на многу навидум едноставни, но сепак комплексни човекови дилеми.

Во претставата играат, Марјан Наумов, Ава Хусеини, Благојчо Стојанов, Томислав Давидовски, Јанка Лефкова, Гоце Андонов, Катерина Јовановиќ, Ана Грамосли. Продуцент на претставата е Андреа Маркоска, драматург Стефан Миленков, костимографијата е на Марта Дојчиновска, сценографијата е на Ненад Тонкин и музиката е на Сашко Костов.

Втората претстава „Немиот келнер“ во режија на Александар Ивановски од авторот Харолд Пинтер е политички ангажирана претстава, која зборува преку секојдневните човечки односи и се занимава со процесите и состојбите низ кои поминуваме додека сме обесправени, немоќни и понижени.

Бен и Гас се наоѓаат во подрумска просторија и се во исчекување на насоките за извршување на нивната следна задача. Но, настаните го менуваат својот вообичаен тек.
Ова не е апсурд. Ова е реализам кој ја прикажува апсурдноста на нашето постоење. Сите сме ликови затворени во Пинтеровиот подрум, несвесни дека нашите животи не ни припаѓаат само нам. Веруваме дека самите ги носиме своите одлуки, цинично судиме за туѓата глупост, длабоко уверени дека ние сме поинакви. Но што кога ќе се скрши илузијата и ќе сфатиме дека целото ова време пред нас стоела чиста моќ? Бидејќи моќта е постојано тука некаде: во соседната соба, позади вратата, во ходникот. Дури и кога е непрепознатлива и скриена, законот на моќта секогаш дејствува. Во претставата играат Васко Костовски, Мартин Ѓоргоски.

Превод од англиски е на Марио Стојаноски, улогата на извршен продуцент е на Батухан Ибрахим, сценографијата е на Ненад Тонкин, костимографија на Елена Кузманова, дизајн на светло е на  Андреј Неделковски а плакатот за претставата го изработи Тео К. Атанасовски.

Автор: