Култура

Салман Ружди објави нов роман, шест месеци откако беше нападнат со нож

Британскиот автор Салман Ружди, во вторник ќе го објави својот нов роман “Град на победата”, шест месеци откако беше нападнат со нож во Њујорк. Романот е „епска приказна“ за жена од 14 век која му пркоси на патријархалниот свет за да владее со градот, т.

Романот е напишан пред нападот со нож, кој се случил во Њујорк, во кој писателот за малку ќе го загубел својот живот. Романот кој се чини како превод на историски еп, оригинално напишан на санскрит, кој ја раскажува приказната за младото девојче сираче, Пампа Кампани, кое добило магични моќи од божицата и која го основала градот Биснаг во денешна Индија, што во превод значи Град на победата.

Неговото ново дело ја следи хероината во мисијата „да им даде на жените еднаква слобода на дејствување во патријархалниот свет“, се вели во синопсисот на издавачот Penguin Random House.

„Во текот на следните 250 години, животот на Пампа Кампана станува длабоко испреплетен со животот на градот Биснаг, буквално од сеење на магични семиња од вреќа до трагичната смрт на најчовечкиот начин: поради дрскоста на оние што се на власт“, се додава.

Романот завршува со изјавата: „Зборовите се единствените победници“.

Роден е во БомбајИндија 1947 година, во муслиманско семејство од средната класа. Неговиот татко се здобил со образование во Англија, па и самиот Ружди го завршил своето образование таму. Во 1964 година неговото семејство се преселило во Пакистан во текот на муслиманскиот егзодус за време на војната меѓу Индија и Пакистан. По дипломирањето (1968) работел во Пакистан, во телевизија, а потоа се занимавал и со глума и рекламирање.

Својот писателски поход го започнува со романот Гримус во 1975 година, кој претставува своевидна научно-фантастична приказна. Насловот на романот претставува анатрам од зборот симурт, што означува премудра прица од предисламската персиска митологија. Овој роман во најголем број на случаи помина незабележан кај читателската публика и критика, иако во него се содрчат голем броја на одлики од подоцнежната Руждиева проза. Сепак неговата следна новела, Деца на полноќта (1980), ќе го промовира како голем литературен автор, а самата книга ќе остане запаметена кај критичарите како можеби најдобра до денешни денови. За оваа книга подоцна ја добил Букеровата награда. Поради успехот на оваа книга, Ружди е приморан да ја напушто Индија поради заканите кој му се наметнуваат. Овие настани му носат голем публицитет и солидна продажба на книгите. Во такви услови го пишува романот Срам (1983), во кој со помош на историјата на едно семејство, дава слика за Пакистан. За овој роман во Франција, Ружди добива Награда за најдобар странски писател. Автор е и на уште десетина дела.

Во вторник романот ќе излезе во САД, а во четврток во Британија. Ружди (75) нема да го промовира својот 15-ти роман поради неговата здравствена состојба, иако неговиот агент Ендрју Вајли за „Гардијан“ изјави дека „закрепнувањето напредува“.

Автор: