Култура

Почина Курт Вестергаард, автор на карикатурите на пророкот Мухамед

Курт Вестергаард, данскиот карикатурист, кој ја нацрта карикатурата на пророкот Мухамед, која предизвика бесни реакции меѓу муслиманите во целиот свет, починал вчера во 86-тата година од животот. Неговото семејство соопшти дека тој починал по долго боледување. Вестергард беше карикатурист во конзервативниот весник Јуландс-Постер уште од почетокот на 80-тите години од минатиот век.

Светска слава стекна со контроверзниот приказ на пророкот Мухамед. Неговиот цртеж од 2005-тата година, на кој во турбанот од пророкот беше нацртана бомба, беше еден од 12-те објавени во весникот, со фокус на само-цензурата и критика на исламот.

Карикатурите предизвикаа протести во Данска, чија влада прими демарши од голем број амбасадори од земјите со муслиманско мнозинство. Бесот кулминираше со масовни протести во февруари 2006-тата година низ муслиманскиот свет, при што беа нападнати амбасадите на Данска а повеќе десетици луѓе беа и убиени.

Карикатурите беа и повод за крвавиот напад во 2015-тата година во канцелариите на францускиот сатиричен магазин Шарли Ебдо, каде беа убиени 12 луѓе. Шарли Ебдо беше таргетиран, затоа што ги објави карикатурите.

Автор:

Слични статии