Култура

Почина актерот Љупчо Тодоровски-Упа

Роден е во Скопје, на 2 мај 1956 година и е еден од основачите на аматерскиот театар „Чекори“. Во 1983 дипломирал актерство кај проф. Љубиша Георгиевски. За време на студиите настапувал во Драмскиот театар во Скопје. По Академијата, заминал за Белград, каде што останал 10 години.

Филмови:
2002 ЗАЕДНО ЗА МАКЕДОНИЈА; кастинг директор, ПРИСТОП, Скопје
2002 НЕБО, ПРАШИНА, ВЕТЕР И ПАТ; Кастинг директор за главна улога (игран филм), EUROFILM STUDIO Kft, Унгарија
2002 ИЗЛЕЗ ЗА РАЈОТ; Кастинг директор за главна улога (игран филм), Германија 2002 РЕЗЕРВНИ ДЕЛОВИ; Кастинг директор за споредна улога и скрипта (игран филм), E-MOTIONFILM, Словенија
2001 Извршен продуцент на 6 документарни филмови за Македонија
2000 ЗАД НЕПРИЈАТЕЛСКАТА ЛИНИЈА; Локален Кастинг директор за споредни улоги, 20th CENTURY FOX
2000 ГАЛИЧКА СВАДБА; асистен режисер, (документарен филм), PICTOR Association, Paris/France и Министерство за економија
2000 MR. ALPHABET; продуцент и сценарио на пилот епизодата за детска ТВ серија, ТВ ЕРА и CATENA MUNDI ПРОДУКЦИЈА
1999 НАШЕ МААЛО; кастинг асистент (ТВ серија), TW (“Sesame Street”) and CG Prods. МОЈОТ ТАТКО ЕДВАРД, NFS, Great Britany ЈАСНО ЛИ Е ПРИЈАТЕЛЕ, DA Film, Croatia Film ШМЕКЕР, Унион филм, Белград СЕКУЛА И НЕГОВИТЕ ЖЕНИ, Avala Profilm ВРЕМЕНО РАЗВЕДЕНИ, Union Film ЧЕТВОРИЦА ВО ОКТОМВРИ, Avala Profilm.

Филмографија:

1985: Јазол ( Споредна улога, )
1994: Пред дождот ( Споредна улога, )
2001: Освета ( Главна улога, )

Автор:

Слични статии