Култура

Ако имате болна тироидна жлезда еве неколку начини како да ја вратите во нормала

За правилно да функционира тироидната жлезда, мора да постои доволно количество на јод. Јодот е минерал кој е потребен за синтеза на хормоните од тироидата.

Јодот е присутен во храната како што се алгите, ананасот, спанаќот, зелената салата, морските риби, јодизираната морска сол, итн.

Избегнувајте претерано конзумирање на соја, а ако ја конзумирате проверете го потеклото на земјата од каде доаѓа. Околу 98 проценти произведена соја во САД содржи генетски модифицирани организми, ГМО,  а САД се најголемите производители на соја во светот.

Исто така стресот има огромно негативно влијание на работата на тироидната жлезда, што може да ги распламти авто-имуните активности.

Затоа се препорачуваат почесто топли купки за опуштање, вежбање, читање и тн. работи кои можат да помогнат за враѓање на нормалната функција на тироидата.

Понатаму, кокосовото масло, во неколку научни студии, покажа голем потенцијал за поттикнување на неактивна тироида.

Значи, јодот, кокосовото масло и релаксирање може да ви ја врати функцијата на тироидната жлезда во нормала.

Автор:

Слични статии