Култура

Носот – најголема гордост

Долж турското црноморско крајбрежје живее една од најнеобичните етнички групи на планетта.

Вo Турција, долж бреговите на Црното Море, живее една многу необична етничка групација на Турци. Едноставно, се викаат Црноморци и, според многу нешта, единствени се или први, не само во Турција, туку и во целиот свет. Живеат во регион кој е светски рекордер во производство на лешници, но се многу попознати по еден друг рекорд. Имено, важат за најнослеста човечка популација на планетата! Тоа и официјално е потврдено во Гинисовата книга на рекорди, каде што гордо се перчи нивниот најистакнат репрезент, Метин Озјурек од Артвин, чиј нос од коренот до врвот се протега цели 8,8 сантиметри!

Меѓутоа, кога е во прашање оваа специфична популација, за чија необичност се „виновни“ Лазите – една исламизирана етничка групација која некогаш, како и грузиската, и` припаѓала на старата картвелска заедница чии потомци се најголемиот дел од турските Црноморци. Овие познати приморци и планинци кои живеат по најшумовитите гори и планини што започнуваат непосредно над бреговите на Црното Море, познати се и како многу големи веселници и луѓе со силно развиена смисла за хумор.

Автор:

Слични статии