Култура

Биенале на цртеж на Остен

Во галеријата „Остен“ утре во 12 часот,  со видеопретставување на наградените автори и изложба на наградените дела ќе почне годинешното издание на „Остен – биенале на цртеж“. Изложбата ќе трае до 3 октомври и на неа ќе бидат изложени дела на уметниците-добитници на највисоките награди, а тоа се: Тони Крег (Гран-при за животно остварување), Салвадор Дали (награда Светско културно наследство), Јиржи Андерле (САВУ Уметник на светот) и Родољуб Анастасов (САВУ Уметник на светот). До 29 септември истовремено ќе бидат изложени делата од наградените уметници: Ген Моримото, Јошкин Шиљан, Џоан Белмар, Деница Јанева, Александра Манѕари, Алтај Алдоган, Елпида Хаџи – Василева, Тијана Којиќ, Ирена Паскали, Марија Алексиева, Мати Грунберг, Маргерита Касара, Васил Василев и Едита Патова. До 6 октомври ќе бидат изложени делата од наградени автори: Мирјам Хофер, Блажеј Балаж, Пол Меклоси, Лукаш Богдан, Чртомир Фрелих, Мате Ѓорѓевиќ, Камелија Отеро, Катаржина Томашевска, Гидре Ришкуте, Томијуки Сакута.

Автор:

Слични статии