Култура

Најстарите Папируси во светот и што тие зборат за величествените пирамиди

Раководејќи се според белешките напишани во почетокот на 19 век од страна на еден англиски патник и двајца  француски пилоти во 1950 година, Пјер Taлет дошол до прекрасно откритие: открил збир на 30 пештери издупчени во ридови од варовник, запечатени и скриени во оддалечениот дел на египетската пустина, неколку милји во внатрешноста од Црвеното море, далеку од било кој град, антички или модерен.  За време на првата фаза на истражување во  2011 година, тој утврдил дека пештерите служеле како еден вид на складиште, за време на четвртата династија на Старото Кралство, пред околу 4.600 години. Потоа, во 2013 година, за време на третата сезона на истражување, дошол до нешто сосема неочекувано: цели ролни на пергамент, некои неколку стапки долг и се уште релативно непроменети, напишани во хиероглифи како и  на ракописно писмо на древните Египќани што се користело во  секојдневната комуникација. Талет сфатил дека има работа со најстарите папируси во светот.

AIN SUKHNA, EGYPT - January 29: Pierre Tallet stands among the excavation site January 29 2015, in Ain Sukhna. (David Degner/Getty Images)

Pjer Talet: Јас не настојувам толку да се ископуваат гробовите. Ми се допаѓаат природни пејзажи

Зачудувачки беше тоа што папирусите беа напишани од човек кој учествувал во изградбата на Кеопсовата пирамида, гробот на фараонот Куфи односно Кеопс, првата и најголема од трите колосални пирамиди во Гиза, не многу далеку од денешниот Каиро. Меѓу папируси беше запис на   претходно непознато службено лице, оп име  Мерер, кој го предводел екипажот од околу 200 мажи, кои патувале од едниот крај на Египет до другиот,  подигање и достава на  стока и други предмети. Мерер, кој го мерел времето во чекори од пола ден,   споменува запирање во Тура, град по должината на реката Нил познат по своите варовни каменоломи и полнење на неговиот брод со камења и носење од реката Нил до Гиза.. Всушност, Мерер споменува известување до “благородниот Анк-Хаф”, кој е познат како полу-братот на фараонот Куфу- Кеопс,  и сега, за прв пат, беше идентификуван како надгледувч на  изградбата на Кеопсовата пирамида. И бидејќи фараоните користеле варовник за надворешна обвивка на пирамидите, Мерер ја запишува  последната позната година од владеењето на Кеопс, и обезбедил записи кои никогаш порано не беа видени – привршување на Кеопсовата пирамида.

Експертите се одушевени од оваа ризница на папируси. Марк Ленер, шефот на Асоцијацијата за истражување на античкиот Египет, кој има работено на пирамиди и Сфингата  40 години, соопшти  дека може најверојатно да се отпатува назад во времето во периодот кога се граделе пирамидите.  Захи Хавас, египетски археолог, а претходно главниот инспектор на страницата на пирамида и министер за антиквитети, вели дека ова е “најголемото откритие во Египет во 21 век”.

 

Талет, низок,  речиси ќелав човек во 49-тата, носи очила од жица, облечен во  волнен елек.  Тој изгледа како некој,  за кого веројатноста да се сретне е поголема во библиотека во Париз или некаква  канцеларија, отколку во пустина.

pap6

 

Зборува смирено, избирајќи ги зборовите со научно двоумење и внимателно повикувајќи се на придонесите на другите научници. Тој сака да работи во оддалечени локации далеку од метежот на монументалните места, кралските гробници и палати и некрополи кои генерално се заробени во светот.. “Ги сакам  пустинските места”, вели тој. “Јас не би сакал да се ископаат места како Гиза и Сакара.” (Сакара е местото каде што на почетокот на египетските фараони изградиле некои од нивните гробови пред да биде изграден комплексот на пирамиди во Гиза.) “Јас не настојувам толку да се ископуваат гробовите. Ми се допаѓаат природни пејзажи. “Во исто време, тој има професионални причини да претпочита далечни сајтови. “Повеќето од новите докази се наоѓаат на периферијата”, вели тој.

pap5

Египетскиот музеј во Каиро претстави изложба на најстари папируси во земјата, кои датираат од пред 4.500 години, а на кои е претставен животот на градителите на пирамидите.

pap4

 

Според претставникот на музејот Тарек Тавфик, на папирусите е претставено секојдневието на работниците, кои пренесувале материјали за градба од пристаниште во Црвеното Море во Гиза.

 

pap2pap1

 

 

Автор:

Слични статии